Steeds meer bedrijven hebben de smaak te pakken. Het gebruiken van video als medium in je social media is een sterke zet. Niet alleen voor je merkbekendheid, maar ook om simpelweg je concurrent een flinke stap voor te zijn. En een stap voor te blijven natuurlijk.

Zoals gezegd zien wij steeds meer bedrijven video benutten. Daarentegen zien we ook links en rechts wat ‘foutjes’ voorbij komen. Eerder hadden we het al over het ondertitelen van je video en waarom je jezelf tekort doet als je dit niet doet, nu gaan we het eens hebben over horizontale video ten opzichte van vierkant. Tevens waarom je jezelf (in de meeste gevallen) tekort doet door te kiezen voor horizontaal.

Wat is een horizontale video?

Even een stap terug. Wat is nou precies een horizontale video? Dit is diezelfde verhouding als dat eigenlijk heel gebruikelijk is. Tevens stiekem al gewend bent. Zoals in de bios, op TV, op YouTube of ga zo maar door. In vaktaal spreken wij videomakers dan van een 16:3 beeldschermratio.

Wat is een vierkante video?

Alhoewel het 16:3 beeldschermratio daarbuiten door een aantal fanatisten als de absolute standaard gezien wordt, heeft moderne technologie (lees: vooral de mobiele telefoon) de behoefte gecreëerd naar andere beeldformaten. De vierkante video is daar een voorbeeld van. Zoals de naam suggereert, hebben we het dan over een vierkant beeldformaat. Een 1:1 beeldschermratio. Daar waar het 16:3 ratio uitstekend past bij de TV of bios, is de vierkante variant een uitstekende voor op de mobiele telefoon.

Horizontaal = Fout

In elk geval in de meeste gevallen. Zoals we al zeiden hebben we het nu over het gebruik van video voor je social media uitingen. Om dit even wat te specificeren hebben we het dan over Facebook, Instagram en Linkedin. Stel jezelf even de volgende vragen:

  • Plaats je jouw video content in de feed?
  • Bekleed de mobiele gebruiker de meerderheid tussen jouw kijkers?
  • Is jouw video content horizontaal?

Heb je bij minstens 2 van de 3 vragen JA als antwoord? Dan loop je volgens statistieken minimaal 30% aan weergaven mis. Ik laat verder aan jou over of dit de moeite waard is om er aanpassingen voor te doen, maar wij denken dat het de moeite waard is. Maar waar zit ‘m dat verschil dan in?

vierkante video

Waarom presteert een vierkante video op social media zoveel beter dan een horizontale video? Eigenlijk om een hele simpele reden. Een verticale video neemt 78% meer ruimte in beslag op het scherm!

Kort gezegd ben je hierdoor langer in beeld, moet je potentiële kijker er beter zijn best voor doen om er langs te komen en is deze potentiële kijker langer blootgesteld aan ‘triggers’ vanuit jouw video waarbij zijn aandacht gegrepen, en behouden kan worden.

Elke inspanning in het creëren van meer betrokkenheid/vindbaarheid/merkbekendheid/etc door middel van video is een goede. Aan het einde van de dag wil je dat deze inspanning zo veel mogelijk effect heeft. Optimaliseer dus de effectiviteit van alle video content. Wanneer je van plan bent om een social media video te uploaden in een feed, zorg er dan voor dat deze vierkant is. Daarbovenop ook dat je video ondertiteld is. Zo vergoot jij je kans voor meer weergaven.