Zo langzaam maar zeker komt Marketend (is dat een woord?) Nederland er achter dat bijvoorbeeld Social media video een ijzersterk gereedschap is. De meest uiteenlopende creaties kom je tegen op platformen zoals Linkedin, Instagram en Facebook. Wij zien nog altijd een heel veel voorkomende fout. Namelijk dat de ondertiteling ontbreekt. Ik leg je in deze blog uit hoe je je video moet ondertitelen en waarom.

Mocht je even vergeten zijn wat het belang van video ondertiteling is, even een reminder:

  • 85%(!) van alle kijkers op Facebook kijkt ZONDER geluid
  • 1 op de 12 mensen in Nederland is doof of slechthorend
  • Veel video content wordt onder werktijd bekeken, waarbij het geluid niet aan kan
  • Afhankelijk van je methode, kan de ondertiteling helpen bij SEO

Kort gezegd, door geen video ondertiteling te gebruiken beperk je je bereik. Maar hoe los je dat dan op?

Ondertiteling toevoegen aan jouw video

Er zijn talloze manieren voor het toevoegen van ondertiteling. De ene methode is goed voor je Linkedin video’s, de ander voor je Instagram video’s. De ene vergt heel veel handelingen, de ander gaat vol automatisch. Wij gaan in dit geval een methode toelichten die voor iedereen gemakkelijk, snel en gratis is. Daarbovenop ook werkt op alle platformen. Ongeacht naar welk social media platform jij je video upload.

Wij gaan ondertiteling toevoegen met Kapwing. Kapwing is een platform met allerlei simpele video tools. Een gemakkelijke editor, het maken van memes maar ook het ondertitelen van je video. Het ondertitelen van je video is een gratis functie. In eerste instantie plaatst Kapwing een klein watermerk op je video. Wanneer je je registreert (ook gratis natuurlijk) kan je je video ondertitelen zonder dat er een watermerk op komt. Klinkt goed toch? Dat brengt ons bij stap 1.

Hoe dan ook, navigeer even naar www.kapwing.com, dan kunnen we beginnen met stap 1.

Stap 1. Upload de door jou te ondertitelen video

Linkedin video ondertitelen

Dit toon is gezet. Je krijgt twee keuzes. Ga je je video ondertitelen vanaf een lokaal bestand op je computer? Klik dan op ‘Upload’ en upload de desbetreffende video naar Kapwing. Is het een bestand wat je ergens online hebt staan? Plak dan de URL van deze desbetreffende video in het ”Paste a URL” venster.

Stap 2. Je video ondertiteling toevoegen

Nu dat je video geupload is, kunnen we beginnen. Laten we als eerste kijken naar de automatische ondertiteling functie in Kapwing. Liever lui, dan moe. Niet?

video ondertiteling

Tadaa. Een ondertitelde video. Natuurlijk, links en rechts zullen er qua grammatica in de zin en qua woorden links en rechts wat dingen niet kloppen. Maar die kun je gemakkelijk herstellen. Klik op de regel die je wilt aanpassen en pas deze aan.

video ondertitelen

Het kan zijn dat de automatische ondertiteling niet helemaal de gewenste resultaten geeft. Bijvoorbeeld door veel achtergrond geluid, muziek of andere redenen. In dat geval zullen we dan even met de hand de boel moeten ondertitelen.

In het overzichtsscherm van jouw upload tref je bovenaan een afspeelbalk. Hier tref je een aantal functies aan. Allereerst het simpelweg afspelen van de video. Versleep de bol op de afspeelbalk om eventueel te kunnen selecteren vanaf welk stuk je wilt beginnen met afspelen. Ook tref je de mogelijkheid om met één klik helemaal terug te spoelen, of 5 seconde vooruit, of achteruit te spoelen. Hiermee zoek je de fragmenten op waar ondertiteling onder moet gaan komen.

gratis video ondertiteling

Nu dat je het fragment hebt gevonden, gaan we deze ondertitelen. Dit doen we in de tijdbalk direct onder de bovenste afspeel tijdbalk. Vanaf nu noemen we deze voor het gemak ‘de ondertiteling tijdbalk’.

Zet in de bovenste afspeel tijdbalk het balletje op de plek dat de acteur/actrice begint met spreken. Selecteer in de ondertiteling vervolgens ”Set current time” op de linker tijdsindicatie. Deze neemt nu de tijd over waarop de afspeelbalk staat. Versleep vervolgens het balletje van de afspeel tijdbalk naar het moment dat de actrice/acteur stopt met spreken. Selecteer nu in de ondertiteling tijdbalk de rechter ”set current time”.

Nu dat je de ondertiteling op tijd hebt gezet, kun je beginnen met het intypen wat de actrice/acteur zegt. Dit doe je bij ”Write your subtitle here…”

instagram video ondertitelen

Zo, je hebt zojuist je eerste ondertiteling in de video geplaatst. Lekker bezig. Mocht je nog niet helemaal tevreden zijn met de timing van de ondertitel, verplaats dan de balletjes in de bijbehorende ondertitel. Tevreden? Mooi. Klik vervolgens op ”Add subtitle” om de volgende ondertitel toe te voegen. Herhaal bovenstaande stappen totdat de volledige video ondertiteld is, dan gaan we door naar de volgende stap.

Linksonderin bij ”Text options” heb je diverse mogelijkheden om de texten aan te passen qua vormgeving. Niet alleen een ander lettertype, maar ook bijvoorbeeld een andere kleur achtergrond, anders uitgelijnd, een rand om de text, ga zo maar door. Experimenteer er mee.

Stap 3. Je video gereed maken

Nadat alle teksten naar wens staan, en er geen kijkers meer buitengesloten hoeven te worden, kun je op ”Create” klikken. Hierop zal je video verwerkt worden. Zorg ervoor dat je ingelogt bent zodat er geen watermerk op je video terecht komt.

Gefeliciteerd. Je hebt zelf je eigen Linkedin, Instagram of Facebook video ondertiteld. Dat viel best mee toch?