Leestijd: 3 minuten

De kwaliteit van je geluid is van vitaal belang in een video. Als je slecht te verstaan bent vdoor wat voor reden dan ook houden mensen het al gauw voor gezien. Echter, betere audio apparatuur aanschaffen is nog niet zo makkelijk. Termen zoals super cardioid, lavalier, omni-directioneel en meer. Laat me je daar wegwijs in maken.

Wanneer je in een webshop terecht komt verzuip je al snel in de mogelijkheden. Wat is nou wat? Wat heb ik nu nodig? De twee opties waar je naar hoeft te kijken voor jouw vlogs is de super cardioid en de lavalier microfoon. De rest kan je negeren.

De Super Cardioid shotgun microfoon

In de volksmond ook nog wel eens de ‘Shotgun microfoon’ genoemd. Dit is het meest veelzijdige soort microfoon. Deze bevestig je op je camera en vergt in sommige gevallen niet eens batterijen of dergelijke. Dit type microfoon legt een groot gebied waar je deze op mikt vast. Dus wanneer je er rechtstreeks in praat, en er bijvoorbeeld iemand naast je staat die ook spreekt, dat soort dingen. Het meest voorkomende scenario zeg maar.

De lavalier microfoon

Soms wil je alleen je stem opnemen. Letterlijk alleen je stem. Ongeacht hoe ver je van de camera weg loopt, of eventuele andere geluidsbronnen in jouw omgeving. In dat geval is de lavalier microfoon een goed idee. Deze clip je op je kleding en stuurt jouw spraak draadloos naar een zender op jouw camera. Handig als je bijvoorbeeld iets wilt opnemen in een rumoerige ruimte zoals een beurs. In vergelijking met de super cardioid is dit type microfoon wel wat onhandig, maar als je spraak wilt opnemen is dit by far de beste keuze.

Beter geluid in jouw vlogs is zo ingewikkeld nog niet

Dat is eigenlijk wel een beetje alles wat je moet weten om aan de slag te kunnen gaan. Beter geluid zorgt voor een betere verstaanbaarheid. Daarbovenop, omdat het geluid goed is, maak je ook een betere indruk. En het maken van een goede indruk is natuurlijk heel belangrijk.

De eerstvolgende keer dat jij jezelf in een video microfoon categorie bevindt op een webshop, filter dus gerust op Super cardioid en lavalier. Dat zijn de enige relevante opties voor in jouw vlogs namelijk.